1200 osalejat arutavad majandusarvestuse arengu üle Euroopas

21.-23. mail korraldab Tartu ülikooli majandusarvestuse õppetool koostöös Estonian Business School’iga Tallinnas Euroopa majandusarvestuse assotsiatsiooni 37. aastakongressi, mille fookuses on majandusarvestuse areng Euroopas ja Eestis. Arenguküsimusi peegeldavad 1200 osalejat rohkem kui 725 ettekandes.

Aastakongressi korralduskomitee esimees, Tartu ülikooli majandusarvestuse professor Toomas Haldma tõdes, et majanduskriisist väljumisel on süvenenud arusaam finantsjuhtimise olulisusest nii organisatsioonide kui ka riigi tasandil. „Majandusarvestusel on eelarvestamise, finantsaruandluse, auditi jt valdkondade abil oluline roll muuta nii äriettevõtete kui ka avaliku sektori organisatsioonide tulemuslikkuse juhtimine läbipaistvamaks ja juhtimisotsuste langetamine enam põhjendatumaks,“ rääkis Haldma, lisades, et seepärast on majandusarvestuse valdkonnal oluline roll Euroopa majanduskeskkonna arendamisel.

Korraldaja sõnul on Eesti raamatupidamise ja finantsjuhtimise süsteemid viimastel aastakümnetel edukalt integreerunud Euroopa vastavate arengutega, kuid siiski on arenguvõimalusi, mida on kasulik teostada koostöös teiste riikidega. „Just majanduskriisist väljumisel on oluline uurida kriisi mõjureid ja arendada selle kaudu õigusregulatsioone ning finantspoliitikat järjest enam integreeruvas maailmas,“ rääkis Haldma.

Majandusarvestus ja selle areng maailmas on pakkunud ja pakub ka edaspidi uusi ja huvitavaid uurimisvaldkondi: „Viimaste aastate majandusarvestuse valdkonna uurimistulemustele ja uutele väljakutsetele ongi algav kongress suunatud. Kindlasti leiavad ka Eesti kolleegid toimuvatest aruteludest uusi impulsse ja väljakutseid.“

Haldma sõnul on Euroopa majandusarvestuse assotsiatsiooni (EAA) sümpoosionitele, paralleelsessioonidele ja uurimisfoorumitele oodata pea 1200 osalejat: „Seda võib lugeda üheks suurimaks esinejate arvuga konverentsiürituseks Eestis, kuhu tulevad kokku majandusarvestuse, finantsanalüüsi ja auditi valdkonna juhtivad teadlased, doktorandid ja tippspetsialistid üle maailma, kelle kompetentsus määrab ka kongressi kõrge professionaalse taseme.“

Kongressi eel, 17.-20. mail toimus Tartus Dorpati konverentsikeskuses ka doktorikollokvium, kus osales 38 doktoranti 18 erinevast riigist ja 12 tunnustatud majandusarvestuse valdkonna professorit Suurbritanniast, Hispaaniast, Saksamaalt, Austriast, Hollandist ja USA-st.

EAA on 1977. aastal loodud organisatsioon, kuhu kuulub üle 2300 liikme ligi 60 riigist. EAA peaeesmärk on ühendades erinevate riikide teadlasi, õppejõude ja praktikuid ning luua majandusarvestuse ja selle sidusvaldkondade uuringute ja teadmussiirde arendamise laialdane platvorm.

Kongressi läbiviimist toetavad EV haridus- ja teadusministeerium, EV rahandusministeerium, Akzo Nobel Baltics, Tallinna linnavalitsus, Tartu linnavalitsus, Certified Institute of Management Accountants Suurbritanniast jt.

Täiendav info kongressi kodulehelt.

Lisainfo: Kertu Lääts, TÜ majandusarvestuse dotsent, EAA 37. aastakongressi korralduskomitee peasekretär, tel: 737 6337, 5139303, e-post: kertu.laats@ut.ee.
Toomas Haldma, TÜ majandusarvestuse professor, EAA 37. aastakongressi korralduskomitee esimees, tel: 737 6333, 504 5957, e-post: toomas.haldma@ut.ee.

Egle Merbach
TÜ avalike suhete peaspetsialist
Tel: +(372) 737 5509
Mob: +(372) 58 6686 77