2011/2012. õppeaasta - teadusaasta TÜ ajaloo muuseumis

Lähtudes Haridus- ja Teadusministeeriumi soovist kuulutada 2011/12. õppeaasta Eestis teadusaastaks, pakub TÜ ajaloo muuseum tuge koolidele ja õpetajatele teaduse populariseerimisel.

TÜ ajaloo muuseum on sobiv koht eri teadusaladega seotud läbivate teemade käsitlemiseks, nii ainekeskse kui ka aineteülese õppe läbiviimiseks, samuti tunniväliseks tööks.

TÜ ajaloo muuseumi haridusprogrammide kuraatori Virko Annuse sõnul on Tartu Ülikooli ajaloost ning teadussaavutustest jutustavad püsiekspositsioonid ja näitused muuseumis, toomikiriku varemetes ja ka tähetornis hea keskkond väga erinevatele haridusprogrammidele ja muuseumitundidele. "Hariduslikke tegevusi kombineerides ja kohandades on võimalik luua mitmekesiseid õppekäike, teema- ja huvipäevi üldhariduskoolide kõikidele astmetele," ütles Annus.

Niisiis kutsubki TÜ ajaloo muuseum õpetajaid ja koolide õppejuhte esitama soove ja ettepanekuid õppekäikude, haridusprogrammide, muuseumitundide ja teiste ürituste läbiviimiseks TÜ ajaloo muusemi tegevusvaldkondades, et partnerite vajadustest lähtudes arendada muuseumi 2011/2012 aasta haridustegevuse kava.

Rohkem infot: www.ajaloomuuseum.ut.ee

Lisainfo: Virko Annus, TÜ ajaloo muuseumi haridusprogrammide kuraator, tel 737 6072, 51 41 771, virko.annus@ut.ee

Allpool loetelu pakutavatest haridusprogrammidest

Haridusprogramme luuakse pidevalt juurde, neid on võimalik muuta, varieerida ja kohandada vastavalt partnerite vajadusele ja huvile.

UUS! Surnud kõnelevad! Peidetud aarded.
Programm on laienduseks arheoloogianäitusele "Kukruse kaunitar ja tema kaasaegsed: Eesti rikkalikem kalmistu muinas- ja keskaja piirilt".
Muuseumitund annab vastuseid küsimustele – millega tegeleb arheoloog, miks korraldatakse arheoloogilisi kaevamisi, mida tehakse leidudega, milliseid uurimismeetodeid tänapäeval kasutatakse, kuidas tuleks käituda muistise leidmise korral ja palju muud, millele leiab vastuseid näitusel. Osalejad saavad ise kehastuda arheoloogideks ning kaevata välja liivakasti maetud skeleti koos hauapanustega. Leidudele tuginedes joonistatakse oma "Kukruse kaunitar".
Kestvus 50-60 minutit.

Ettevaatust, klaas!
Õpitakse tundma laborinõude otstarvet ning sooritatakse huvitavaid katseid. Osalejatele selgitatakse ka keemialaborites kehtivaid ohutusnõudeid.
Kestvus 45 min.

T-särgi kromatograafia
Tutvustatakse kromatograafia meetodi ajaloolist tausta ja olemust. Praktiline töö seisneb T-särgile kujundite loomises. Kestvus 45-60 min.

Teadusteater keemiast
Näidatakse huvitavaid keemiakatseid, räägitakse elementidest, ainetest ja keemiateaduse seostest teiste loodusteadustega.
Kestvus 30-45 min.

Mikroskoop
Antakse ülevaade mikroskoobi leiutamisest. Õpilased tutvuvad mikroskoobi tööpõhimõtte ja ehitusega ning sooritavad praktilisi töid.
Kestvus 45-50 min.

Nähtav ja nähtamatu
Tutvustatakse hügieeniõpetuse ajalugu Tartu Ülikoolis ja selgitatakse hügieeni olulisust hea tervise tagatisena. Praktilises tegevuses valmistatakse preparaat, kasutatakse luupi ja mikroskoopi nähtamatu nähtavaks muutmiseks.
Kestvus 45-50 min.

Muutuv tähistaevas
Tutvustatakse Tartu tähetorni ajalugu. Osalejad valmistavad ise pööratava taevakaardi ja õpivad seda kasutama taevakehade asukoha määramiseks.
Kestvus 45 min.

Planetaariumietendus
Tartu tähetorni planetaariumis tutvutakse tähistaeva kaardiga, tähtkujudega, planeetide, kuu ja päikese asendite ja liikumisega. Õpitakse astromeetria ja astrofüüsika aluseid.
Kestvus 45- 60 minutit

Eesti looduslugu (interaktiivne põrandamäng)
Temaatilise ekskursiooni käigus tutvutakse Tartu Ülikooliga seotud loodusteadlastega ning nende ühiskonna arengut mõjutanud saavutustega. Järgneb teadmiste kasutamine meeleolukas põrandamängus.
Kestvus 90-120 min.

Eesti kultuurilugu (interaktiivne põrandamäng)
Temaatilise ekskursiooni käigus tutvutakse eesti kultuurilooga. Järgneb teadmiste kasutamine meeleolukas põrandamängus.
Kestvus 90-120 min.

Barokiajastu kõnekunst
Tutvustatakse 17. sajandi ülikooli, teadust ja ühiskonda, sh. sel ajal moes olnud kõnekunsti. Grupp jaotatakse kaheks osaks, kes juhendaja abiga väitlevad kõnekunsti reegleid silmas pidades mõnel 17. sajandile iseloomulikul teemal (näiteks nõiaprotsesside poolt ja vastu). Osalejad saavad ettekujutuse barokiajastu inimeste mõtteviisist ja retoorika alustõdedest.
Kestvus 60 min..

Ise tehtud, hästi tehtud
Iga osaleja valmistab ise paberilehe juba kord kasutusel olnud paberist, nn vanapaberist. Tegevus paberi valmistamisel aitab kaasa loodust säästva eluviisi võimaluste mõistmisele.
Kestvus 90-120 min.

Aja sisse minek
Fondihoidla külastus ja ringkäik muuseumis annab ülevaate ülikooli ajaloost ning teadussaavutustest ja minevikust alma materis.
Kestvus 90 min.

19. sajandi apteek
Antakse ülevaade farmaatsia arenguloost Tartus. Osalejad tutvuvad G. N. Dragendorffi ravimtaimede koguga 19. sajandist ja valmistavad ise teesegud kodumaistest ravimtaimedest.
Kestvus 45-60 min.

Inimese füsioloogia
Tutvustatakse inimese füsioloogiat 19.-20. sajandi teadusaparatuuriga sisustatud laboris. Katsete abil saavad osalejad teada nii mõndagi huvitavat iseendast.
Kestvus 45-60 min.