2013. aasta riigi teaduspreemiad määrati kuuele TÜ teadlasele

Eesti Vabariigi valitsus kinnitas tänasel istungil 2013. aasta teaduspreemiate saajad. Tartu ülikoolist nimetati eelneva nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde laureaatidena kuus teadlast viies teadusvaldkonnas.

20 000 euro suuruse riigi teaduspreemia pälvisid:

TÜ materjalide kompuuter-modelleerimise professor Mikhail Brik täppisteaduste alal uurimuste tsükli „Puhaste ja legeeritud funktsionaalsete materjalide füüsikaliste omaduste ab initio ja poolempiiriline modelleerimine“ eest.

Briki uurimuste tsükkel kuulub materjalide omaduste modelleerimise valdkonda ja asub seega konkreetse eksperimendi ja teooria vahemail. Viimase nelja aasta jooksul on ta olnud sellel suunal väga viljakas ja rahvusvaheliselt hästinähtav.

Molekulaarbioloogia professor Jaanus Remme sai preemia keemia ja molekulaarbioloogia alal uurimuste tsükli „Ribosoomide biogenees ja funktsioneerimine bakterites“ eest.

Remme on rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud molekulaarbioloog, kelle uurimisvaldkonnaks on üks keskseid bioloogilisi protsesse – valgu biosüntees rakus. Tema pikaajaline teadustöö selles valdkonnas hõlmab mitmeid olulisi avastusi ka eelmistel aastakümnetel, kuid käesoleva preemia puhul leidis erilist rõhutamist olulise avastusliku algega tulemus.

Loomade füsioloogilise ökoloogia professorit ja evolutsioonilise loomaökoloogia vanemteadurit Peeter Hõrakut premeeriti geo- ja bioteaduste valdkonnas uurimuste tsükli „Immuunfunktsioon ja oksüdatiivne stress loomaökoloogilises kontekstis“ eest.

Tema uurimuste tsükkel moodustab kaaluka panuse immuunökoloogiasse, mis on üks uusimaid ja kiiresti arenevaid ökoloogia teadussuundi.

Humanitaarteaduste alal uurimuste seeria „The Migration Period, Pre-Viking Age and Viking Age in Estonia“ eest pälvis teaduspreemia arheoloogia vanemteadur Andres Tvauri.

Monograafias antakse ülevaade kogu senisest Eesti ala rahvasterännu-, eelviikingi- ja viikingiaega käsitlevast uurimistööst. Teos rajaneb Andres Tvauri aastatepikkusele järjekindlale ja süstemaatilisele uurimistegevusele nii vahetu arheoloogilise välitöö käigus kui ka eelneva üldistamisel.

 

TÜ kardioloogia professor Jaan Eha ja arstiteaduse doktor professor Mihkel Zilmer pälvisid preemia arstiteaduse valdkonnas uurimuste tsükli „Südame- ja veresoonkonna siirdemeditsiinilised uuringud“ eest.

Eha ja Zilmer on oma uuringutes avastanud mitmeid uudseid seoseid uute biokeemiliste ja kliiniliste markerite ning veresoonte patogeneetiliste talitluslike ja struktuursete muutuste vahel. Nende uurimus on teetähis loomaks tervikpilti veresoonte struktuur-funktsionaalsest seisundist täppisdiagnostika ja ravitulemuste prognoosil.

Preemiad antakse üle Eesti Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril 2013.

Teiste laureaatide kohta loe siit ja laureaatidega saad lähemalt tutvuda siit.

Virge Tamme
Tartu Ülikooli pressiesindaja
Tel: +(372) 737 5683
Mob: +(372) 5815 5392
E-post: virge.tamme [ät] ut.ee
www.ut.ee