2014. aasta riigi teaduspreemiad määrati kaheksale TÜ teadlasele

Eesti Vabariigi valitsus kinnitas 13. veebruari istungil 2014. aasta teaduspreemiate saajad. Tartu ülikooli teadlased pälvisid kuus aastapreemiat ning pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö preemia.

Pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest tunnustati 40 000 euro suuruse preemiaga Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi professorit Ain Heinaru.

Ain Heinaru roll geneetika ja moodsa bioloogia arendamisel Eestis on väga oluline. Ta on rajanud biodegeradatiivsete plasmiidide uurimise originaalse suuna ja sel alal on tema juhendamisel tegutsemas uus põlvkond tippteadlasi.


Lisaks Heinarule pälvis selle tunnustuse ka Stockholmi ülikooli Baltimaade ajaloo emeriitprofessor Enn Tarvel.

Tartu ülikooli teadlasi tunnustatakse ka kuue teaduse aastapreemiaga, mis jagatakse välja eelneva nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest.

20 000 euro suuruse riigi teaduspreemia pälvisid:

Täppisteaduste alal uurimuste tsükli „Operaatorideaalid ja tensorkorrutised Banachi ruumide struktuuri-uuringutes” eest pälvis preemia funktsionaalanalüüsi professor, akadeemik Eve Oja.

Eve Oja uurimisvaldkond kuulub matemaatika alusuuringutesse, kuid omab olulist väljundit ka rakendusmatemaatikas.

Keemia ja molekulaarbioloogia alal uurimuste tsükli “Funktsionaalsed materjalid elektrokeemilisteks rakendusteks” eest sai preemia kolloid- ja keskkonnakeemia dotsent Kaido Tammeveski.

Tammeveski töörühma viimase nelja aasta teadustöö põhitähelepanu on pööratud uudsete katoodimaterjalide väljatöötamisele madalatemperatuuriliste kütuseelementide jaoks. Kütuseelemendid, mis töötavad madalamal temperatuuril kui 100⁰C, on osutunud väga atraktiivseks energia muundamise tehnoloogiaks mitmetes valdkondades (sh autotranspordis).

Arstiteaduse alal uurimuste tsükli „Aju plastilisuse regulatsiooni molekulaarsed mehhanismid” eest sai preemia farmakoloogia ja toksikoloogia professor Aleksandr Žarkovski.

Aleksandr Žarkovski on aju plastilisuse regulatsiooni küsimustega tegelenud viimased kümme aastat. Ta on tegelenud ennekõike aju plastilisust reguleerivate molekulaarsete mehhanismide väljaselgitamisega.

 

Geo-ja bioteaduste alal uurimuste tsükli „Seente elurikkuse ja biogeograafia globaalsed mustrid” eest sai preemia TÜ loodusmuuseumi ja botaanikaaia teadur Leho Tedersoo.

Leho Tedersoo on lühikese aja jooksul töötanud end globaalse haardega ja tunnustatud mükoloogiks, rajanud Eestis oma töörühma ja muutnud selle rahvusvaheliseks. Edu põhjuseks on töö ulatusliku bioloogilise mitmekesisuse avastamisel, mis kuni üsna viimase ajani oli metoodiliste piirangute tõttu uurijate eest varjul.

Põllumajandusteaduste alal uurimuste tsükli „Juurtoitumise strateegiad metsade jätkusuutlikkuse tagamisel muutuvates kliima- ja maakasutuse tingimustes” eest sai preemia maastikuökoloogia vanemteadur Ivika Ostonen-Märtin ja rakendusökoloogia professor Krista Lõhmus.

Krista Lõhmuse ja Ivika Ostonen-Märtini uuringutsükli peamine põllumajandusteaduslik väärtus seisneb metsaökosüsteemide tootlikkuse ja dünaamika seostamises puude juurtoitumise füsioloogiaga.

Humanitaarteaduste alal uurimuste tsükli „Balti riikide poliitiline areng“ eest pälvis preemia Balti poliitika professor Andres Kasekamp.

Viimase nelja aastaga on tema uuringud ja publikatsioonid saavutanud olulise rahvusvahelise äramärkimise ja tunnustuse.  Kõige olulisema osa uuringutest moodustab monograafia „“A History of the Baltic States“ , mis on üldse esimene rahvusvahelise tippkirjastuse poolt avaldatud analüüs Balti riikide ajaloost.


Sotsiaalteaduste alal pälvisid teaduse aastapreemia Ellu Saar Tallinna ülikoolist ning tehnikateaduste alal Dmitri Vinnikov, Indrek Roasto ja Tanel Jalakas Tallinna tehnikaülikoolist.

Teaduspreemiad antakse laureaatidele kätte Pärnu teatris Endla 24. veebruaril 2014 kell 13.30.

Tutvu laureaatidega haridus- ja teadusministeeriumi veebilehel.

Virge Tamme
Tartu Ülikooli pressiesindaja
Tel: +(372) 737 5683
Mob: +(372) 5815 5392
E-post: virge.tamme [ät] ut.ee
www.ut.ee