2018. aastal osales Tartu Ülikooli täiendusõppes üle 39 000 inimese

Kolmapäeval, 20. veebruaril tehti Tartu Ülikooli täiendusõppe tänuüritusel kokkuvõtteid möödunud koolitusaastast ning tunnustati täiendusõppesse panustanud ülikooli töötajaid ja koostööpartnereid.

2018. aastal toimus ülikoolis 1305 koolitust, millel osales 39 027 täiendusõppijat, sealhulgas 672 inimest õppis tasemeõppeaineid. Lisaks korraldas ülikool 183 sisekoolitust, kus osales 2281 töötajat, toimusid täiendusõppekonverentsid, avalikud loengud ja muud täiendusõppega seotud üritused.

Elukestva õppe keskuse juhataja Tiia Ristolainen ütles, et ülikooli arengukavas seatud eesmärk suurendada täiendusõppijate arvu üle 35 000 on saavutatud juba aastaid tagasi. „Nüüd võib öelda, et täiendusõppijaid on ülikoolis juba kolm korda rohkem kui üliõpilasi. Täiendusõppesse panustavad ülikoolis kõik valdkonnad, samuti enamik asutusi ja tugiüksusi,“ sõnas Ristolainen.

Kõige rohkem osalevad Tartu Ülikooli täiendusõppekursustel haridustöötajad, aga ka näiteks meditsiinitöötajad, juristid, ametnikud, õpilased ja ettevõtjad.

Aasta-aastalt on täiendusõppes kasvanud e-õppe osakaal. Osaliselt või täielikult veebipõhise või kaugkoolitusena toimus möödunud aastal 393 kursust, millel osales 18 934 õppijat. Tiia Ristolaineni hinnangul on see, et peaaegu pooled täiendusõppijad osalevad just e-õppes, aja märk. „Inimesed on hõivatud, liiguvad ringi ning väärtustavad järjest enam paindlikke õppevorme ja ­-meetodeid.“

E-õppe populaarsus on kasvanud ka tänu vaba juurdepääsuga e-kursustele ehk MOOC-idele. Eelmisel aastal toimus 20 MOOC-i, kus osalejate arv oli kokku peaaegu 9000 ja keskmine lõpetanute osakaal väga suur – 50,8%.

2018. aastal jätkus ka koostöö ettevõtete ja asutustega. Ülikoolilt tellisid koolitusi näiteks Andmekaitse Inspektsioon, Ravimiamet, Statistikaamet, Terviseamet, Maksu- ja Tolliamet, Eesti Haigekassa, HITSA, SA Hiiumaa Arenduskeskus, Keskkonnaamet, Enics Eesti AS, Lennuliiklusteeninduse AS, Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koda, Riigiprokuratuur, Notarite Koda, Eesti Töötukassa ja Tervise Arengu Instituut, samuti ministeeriumid, liidud, kohtud, suuremad haiglad, koolid ja omavalitsused.

Õppeprorektori tänukirja 2018. aastal antud silmapaistva panuse eest täiendusõppesse pälvisid järgmised õppejõud ja koolitajad, täiendusõppe programmijuhid, meeskonnad ning koostööpartnerid.

Aasta koolitaja:

  • Mario Mäeots, haridusteaduste instituut (sotsiaalteaduste valdkond);
  • Haave Annus, sporditeaduste ja füsioteraapia instituut (meditsiiniteaduste valdkond);
  • Kaia Kastepõld-Tõrs, psühholoogia instituut (sotsiaalteaduste valdkond).

Aasta programmijuht:

  • Marika Rosenthal, kliinilise meditsiini täienduskeskus (meditsiiniteaduste valdkond);
  • Külli Laanepõld, Pärnu kolledž (sotsiaalteaduste valdkond);
  • Kristjan Klauks, Narva kolledž (sotsiaalteaduste valdkond).

Meeskonnad:

  • „Teeme ise arvutimänge“, arvutiteaduse instituut (loodus- ja täppisteaduste valdkond);
  • eesti keele majade eestvedajate ja õpetajate koolitusprogrammide meeskond, eesti ja üldkeeleteaduse instituut (humanitaarteaduste ja kunstide valdkond).

Koostööpartnerid:

  • Tarbijakaitseamet;
  • Integratsiooni Sihtasutus;
  • Sotsiaalministeerium;
  • Eesti Töötukassa.

Ülikooli sisekoolitusi korraldav personaliarenduskeskus tunnustas aasta parima sisekoolitajana keelenõunik Kristel Ressi (kommunikatsioonitalitus).

Lisateave: Tiia Ristolainen, elukestva õppe keskuse juhataja, 737 6203, tiia.ristolainen@ut.ee