AHHAA avas uue näituse „Ahhaa, räim tomatis!“

Teaduskeskus AHHAA avas oma Tartu majas uhiuue toiduteemalise koguperenäituse „Ahhaa, räim tomatis!“, mis on Läänemere maade teadlaste uuringute põhjal ehitatud siinsamas Tartus.

„Tegemist on äärmiselt olulise näitusega, mis räägib interaktiivses vormis sellest, mis on Läänemere saastamise tagajärg ning kuidas kogu reostus jõuab ringiga tagasi meie toidulauale,“ ütles näituse projektijuht Triinu Vakmann AHHAAst.  „Näituse eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust, et me ei reostaks merd ning et ka kahekümne aasta pärast võiksime me süüa Läänemerest püütud kala.“

Näitusel on ligi 20 interaktiivset eksponaati, kus näitusekülastajad saavad end panna ketšupitootja rolli, ekselda meres räimena ning teha aktiivselt sporti, et kulutada ära söödud kilokalorid. Oma panuse näituse koostamisse ja ettevalmistusse on andnud ka Tartu ülikooli loodusmuuseum. Näituse aluseks on rahvusvaheline projekt FOODWEB, mille eesmärk on näidata mõlemasuunalist seost inimese, toidu kvaliteedi ja keskkonna vahel.

Projekt sai alguse 2011. aastal ja kestab 2013. aasta lõpuni. Koostöös Eesti, Soome ja Läti partneritega on välja antud mitmeid publikatsioone ja raporteid, kokku pandud andmebaase ning toiduvaliku mudel. Samuti on välja arendatud projekti kodulehekülg, mille juurde kuuluvad veebirakendused projekti raames kogutud andmete näitlikustamiseks.

Teaduskeskuse AHHAA ülesanne on projektis teaduskommunikatsioon – olla partnerite poolt kogutud teadmiste edastaja laiemale publikule.

Projektis osalevad Soome põllumajandusuuringute keskus, Tartu ülikooli loodusmuuseum, teaduskeskus AHHAA, Soome keskkonnainstituut ja Läti ülikool. Projekti toetab Euroopa regionaalarengu fond (ERDF) ning seda teostatakse Kesk-Läänemere INTERREG IV A 2007-2013 programmi raames.

Lisainfo näituse kohta AHHAA kodulehelt ja projekti FOODWEB kohta siit.

Virge Tamme
Tartu Ülikooli pressiesindaja
Tel: +(372) 737 5683
Mob: +(372) 5815 5392