Dr Helluse piimatooted jõuavad välismaale

Tegemist on bakteri Lactobacillus fermentum ME-3 kasutusloa (litsentsi) olulise territoriaalse laiendamisega, kuna seni oli AS-l Tere õigus toota ja müüa bakterit Lactobacillus fermentum ME-3 sisaldavaid piimatooteid ainult Eestis.

AS Tere poolt toodetavad Dr Helluse kaubamärgiga jogurt, kohupiimakreem ja kefiir sisaldavad ülikoolist pärit tervislikku bakterit Lactobacillus fermentum ME-3. Tegemist on Tartu Ülikooli leiutisega "Lactobacillus fermentum ME-3 kui antimikroobne ja antioksüdantne probiootikum", mille autoriteks on Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Heidi Annuk ja Epp Songisepp.

Tartu Ülikooli teadlaste poolt Eesti väikelapselt esmakordselt isoleeritud bakterit kasutatakse jogurtites ja kefiirides Tartu Ülikooli litsentsi alusel juba 2003. aastast.

Sama bakteritüve sisaldavad funktsionaalseid piimatooteid võib leida ka Soome poelettidelt – Soomes on Tartu Ülikoolilt saanud litsentsikaks ettevõtet. Soome ettevõte Osuskuunta Maitokolmio oli esimene tootja välisriigis, mille toode "Namis" sisaldab bakterit Lactobacillus fermentum ME-3.

Bakter Lactobacillus fermentum ME-3 on ainulaadne sellepoolest, et temas on kombineeritud kaks poolt – ta on antimikroobne ja samal ajal ka antioksüdatne. Seega on tal otsene hävitav mõju kahjulikele mikroobidele ja kasulik kaudne mõju inimorganismile. Põhjalike teadusuuringutega on tõestatud, et bakter Lactobacillus fermentum ME-3 vähendab seedeinfektsioonide riski, aitab organismil omastada toidust vajalikke aineid ja tõsta vastupanuvõimet haigustele. Bakteril on ka oluline osa veresoonte lubjastumise ennetamisel.

Uurimistöö bakteri Lactobacillus fermentum ME-3 uute omaduste väljaselgitamiseks kestab. Hiljuti leidsid leiutise autorid bakteril uue olulise omaduse võimendada antibiootikumi toimet.

Lactobacillus fermentum ME-3 omadusi on uurinud ja neid positiivselt hinnanud mitmete välismaiste teadusasutuste teadlased ja huvi bakteri vastu on järjest suurenenud. Tartu Ülikool teeb ME-3 alast koostööd mitmete teadusasutustega, huvi bakteri kasutamiseks on tundnud ka välismaised piimatoodete tootjad.

Leiutisele "Lactobacillus fermentum ME-3 kui antimikroobne ja antioksüdantne probiootikum" on välja antud Eesti, Venemaa ja USA patendid, Euroopa Patendiametis on patenditaotlus menetluses.

Lisainfo: TÜ intellektuaalse omandi valdkonna jurist Reet Adamsoo, tel 737 6202, 504 0719.

Kady Sõstar
TÜ avalikkussuhete spetsialist
tel 737 5685; 511 9188
kady.sostar@ut.ee
/yldinfo/press