NOVAATOR: Iseloom määrab toidueelistuse

See, kas inimene sööb pigem traditsiooniliselt kartuleid, jahukastet ja praeliha või püüab süüa tervislikumalt ja mitmekesiselt, sõltub iseloomust. Eestis tehtud suur uuring leidis selged seosed iseloomuomaduste ja toidueelistuste vahel.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"37784","attributes":{"alt":"","title":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1}}]]Tartu Ülikooli psühholoogiaosakonna teadur Rene Mõttus koos kolleegidega uuris ligi 1700-t 18-89-aastast Eesti elanikku, kes hakanud Eesti Geenivaramu doonoriks.

Esmalt täitsid uuringuosalised küsimustiku selle kohta, mida ja kui palju nad ühel tavalisel nädalal söövad. Analüüsis vaadeldi 13 eraldi toiduainet ning rühmitati selle põhjal toitumiseelistused kas terviseteadlikeks või traditsioone järgivateks. Esimesel juhul oli menüüs rohkem teravilja- ja piimatooteid, kala, juur- ja puuvilju.

Traditsioonilisema ninaesise eelistajate taldrikul leiduvad pigem kartulid, liha, vorst, viinerid ja rukkileib. Tervislikuma toiduvaliku eelistajaid said madalamaid palle neurootilisuse skaalal, samas olid nad ekstravertsemad, avatumad ja meelekindlamad. Traditsioonilisema toidu – kartulite, kastme ja liha – eelistajad paistsid silma vähema avatuse poolest.

Uuring ilmub uuel aastal ajakirjas Health Psychology.

Edasi loe Novaatorist!